biografia

b

[ Read it in English here ]

Vicent Partal i Montesinos (Bétera, Camp de Túria, 28 de novembre de 1960) és el director de VilaWeb. Ha treballat també a El TempsEl PuntDiari de BarcelonaCatalunya RàdioLa Vanguardia i TVE, entre més. És considerat un dels pioners d’Internet als Països Catalans.

Vicent Partal cursà estudis de Magisteri en la Universitat de València i va treballar a l’Escola Gavina.

Cofundador del setmanari El Temps el 1983, va formar part del Diari de Barcelona i de Televisió Espanyola, on s’especialitzà en temes de política internacional. Com a reporter i corresponsal va cobrir esdeveniments arreu del món, entre altres la caiguda del mur de Berlín, el cop d’estat a l’URSS i les independències dels països bàltics, la guerra dels Balcans, la revolta dels estudiants de Pequín, la fi de l’apartheid a Sud-àfrica, l’inici de l’autonomia palestina, el conflicte al Kurdistan o diverses eleccions als Estats Units.

L’any 1994 va crear el primer sistema informatiu a Internet dels Països Catalans, i de l’Estat espanyol anomenat El Temps Online. L’any 1995, juntament amb Assumpció Maresma, directora aleshores del setmanari, fundà el primer diari electrònic en català, VilaWeb. Al mateix any va crear amb Jordi Vendrell el programa L’Internauta en la sintonia de Catalunya Ràdio.

Actualment, és el director del diari electrònic VilaWeb. A més de publicar de forma diària l’editorial de VilaWeb, escriu un cop per setmana a Berria 

Ha publicat diverses monografies sobre l’OTAN i sobre els nacionalismes de l’antiga Unió Soviètica. Va publicar els llibres Catalunya en l’estratègia militar d’Occident (1987), Els nacionalistes a l’URSS (1988), La revolta nacionalista a l’URSS (1991), Atles de l’Europa futura (1991), Catalunya 3.0 (2001), 11-M: El periodisme en crisi (2004, amb Martxelo Otamendi) i Periodisme quàntic. El juny de 2009 va publicar Llibreta de Pequín, el primer llibre electrònic comercial en català sense edició impresa. També ha publicat tres llibres claus per a entendre l’evolució del sobiranisme a Catalunya, A un pam de la independència (2013), Desclassificat 9-N (2015) i Nou Homenatge a Catalunya (2017)

Pel que fa a la televisió és autor de la sèrie Hem fet el sud i del programa Una llengua que camina, una coproducció entre VilaWeb i TVC sobre Escola Valenciana. Va ésser també guionista del polèmic programa Camaleó de TVE, que feia una crítica dels informatius escenificant un fals cop d’estat a la Unió Soviètica.

Ha estat guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona de periodisme (1999) i el Premi Nacional d’Internet (2000). L’any 2004 va ésser guardonat amb el premi Nadal Batle i Nicolau sobre noves tecnologies de la informació (2004). El mateix any VilaWeb fou guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme, «al portal i als seus creadors, Vicent Partal i Assumpció Maresma, pel caràcter fundacional del seu treball en el camp del periodisme digital, que combina rigor, immediatesa, anàlisi i diversitat». El 2008 va rebre el Miquelet d’Honor i el 2015 el premi Valencià de l’Any que atorga la Fundació Huguet.

És president de l’European Journalism Centre, amb seu a Maastricht, una entitat professional d’abast continental que treballa per la promoció del periodisme de qualitat a Europa i per assimilar els grans canvis tecnològics i culturals que acompanyen la digitalització dels mitjans.

També és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.