Les entrevistes

L

ELENA VAVILOVA: CONVERSA AMB L’ESPIA RUSSA QUE VA ENGANYAR ELS ESTATS UNITS DURANT 25 ANYS.

Una entrevista amb la coronel i ex-agent del KGB que va inspirar la sèrie ‘The Americans’ i que ha publicat en català la novel·la ‘El secret de la clandestina’


Can Dündar: ‘Ma casa es crema i voleu que em limite a fer unes fotos i escriure una columna?

Un dels periodistes que més admire i del qual em sent més a prop. El turc Can Dündar és tot un símbol de la llibertat d’expressió i vaig tenir la sort de poder conversar unes quantes hores amb ell, a Barcelona primer i després a Berlín, on viu en l’exili.


Griselda Triana: ‘A Mèxic es pot matar un periodista i que no passe res

A Mèxic vaig poder parlar, sota una pluja torrencial que em torbava, amb l’esposa de Jesús Valdez, el periodista assassinat per ‘el Chapo’. Va ser una conversa molt difícil per l’enorme càrrega emotiva. El govern mexicà havia fet servir el famós programa ‘Pegasus’ per a espiar encara qualsevol cosa que ella, periodista també, feia,


Joan Fuster: ‘La autonomia sÓlo sirve como instrumento administrativo’

Un regal extraordinari. Joan Fuster portava anys callat i quan va decidir parlar de nou en públic ens va concedir una entrevista a Salva Enguix i a mi, per a La Vanguardia, que ens va permetre passar un dia a sa casa del carrer Sant Josep de Sueca i parlar, amb el micro tancat i amb el micro obert, de totes les coses. Inoblidable.


Francis Fukuyama: ‘Sense sentiment nacional no hi pot haver democràcia’

Fukuyama és un dels politòlegs de referència al món i el vaig visitar al seu despatx a Califòrnia, per intentar parlar sobre el seu darrer llibre i el paper dels fenòmens nacionals al món. Va ser molt agradable però em va deixar el regust que tenia molta por de parlar per si deia alguna cosa poc convenient.


Milan Kučan: ‘Els catalans heu d’explicar per què la independència ha de ser ara’

Al 1991, quan vaig viure en directe la independència d’Eslovènia el president Kucan era el líder de la incipient nació balcànica i qui la va portar a la independència. Molts anys després vam tenir la sort de retrobar-nos al seu despatx de Ljubljana, de recordar temps passats i de parlar del futur, des del seu gran compromís amb la democràcia i amb Catalunya,


Alan Stivell: ‘Els presos polítics representen el suïcidi de la idea d’Europa’

A voltes tens sort. He estat un gran admirador d’Alan Stivell. El músic bretó segurament ha estat un dels que més voltes he escoltat, des dels vells discos de vinil o les cassettes fins als telèfons actuals. Em van demanar si volia entrevistar-lo i no em vaig poder resistir, és clar.


Jean François Lisée: ‘Guanyareu si converteixen el referèndum en un referèndum sobre el dret de fer un referèndum’

El Quebec és un país que he seguit amb un interès especial des de la fa dècades, des dels anys vuitanta del segle passat. Lisée, com a líder en aquell moment del Partit Quebequès, era per això un personatge que m’interessava d’una manera especial i amb el qual vaig mantenir una conversa, en realitat un llarg esmorzar, ple de complicitats.


Ricardo Patiño: ‘Concedir l’asil polític a Assange era la decisió correcta, tal com ara es demostrarà

El cop d’estat que va fer fora del poder el president Correa a l’Equador va tenir molt a veure amb la persecució implacable dels Estats Units contra Assange. Ricardo Patiño, ex-ministre d’Afers Estrangers de Correa, tenia molt a explicar al respecte. El vaig trobar a l’exili, mig clandestí encara a la ciutat de Mèxic.


Quim Torra: ‘un dels obstacles per a assolir la independència és l’autonomia’

Una entrevista amb el president Torra hores abans de ser inhabilitat, que va tenir una gran repercussió.


PACO, DEL GENOVÉS

Una entrevista de 1985 el mite més gran de la Pilota. Segurament el millor esportista de la història del País Valencià. Vaig passar un dia fantàstic amb ell al trinquet del seu poble.