LLibres publicats

L

FRONTERES

Comanegra. 2022. Tres edicions.

Un llibre que en són dos. Un anàlisi sobre el paper de les fronteres en la societat contemporània i trenta set narracions de fronteres de tot tipus que he visitat i trepitjat al llarg de la meua vida. Per a entendre que les fronteres no són els que els estats diuen que són i per a descobrir espais fascinants d’arreu del planeta.


Bétera, el país més meu

Autoeditat durant la pandèmia de 2020

Un llibre escrit i autoeditat en plena pandèmia pel coronavirus, com un exercici de superar la distància física i la prohibició de viatjar de Barcelona a Bétera. El volum inclou textos sobre Bétera literaris o d’estudi escrits i publicats al llarg dels anys. Es pot descarregar de forma gratuïta.


Nou homenatge a Catalunya

Ara Llibres. 2017. Quatre edicions.

Durant l’última dècada, Catalunya ha protagonitzat una epopeia única en la història contemporània d’Europa. Un país que s’ha organitzat de manera pacient, constant, imaginativa i coratjosa per proposar per vies pacífiques la independència d’un estat disposat a usar la repressió i la violència per impedir-ho. Res no ha estat fàcil, però els èxits aconseguits són notables. En termes polítics, amb la proclamació d’una República que només necessita temps per créixer. En termes socials, generant un moviment emocionant que ha canviat ja, per a bé, el país des de la base. El gran relat d’aquest moviment no es pot escriure sense la petita història dels seus protagonistes, i això és el que Vicent Partal, observador audaç, fa en aquest Nou homenatge a Catalunya.


Desclassificat 9N

RBA-La Magrana. 2015. Dues edicions.

Un relat periodístic apassionant del 9N i dels mesos que hi van conduir. Deu capítols que van des de les negociacions secretes per establir el dia i la doble pregunta, passant per les pressions, actuacions del Govern espanyol o la internacionalització del procés, i fins a l’abraçada significativa entre Artur Mas i David Fernández, que va suscitar el comentari definitiu d’un observador basc, en veure-la: “herri bat”, un poble.


A un pam de la independència

RBA-La Magrana. 2013. Sis edicions.

Aquesta és la crònica del procés que porta des de la gestació de l’’Estatut de 2006 fins a la situació actual, amb el sobiranisme en primer pla del debat a Catalunya. Partal, basant-se en la seva llarga experiència com a periodista internacional, també reflexiona sobre els diversos processos independentistes que s’’han produït recentment arreu del món, com ara els països bàltics, els països dels Balcans, Escòcia i Quebec. I, en darrer terme, exposa el seu ideari sobre les característiques de la Catalunya independent que desitja i creu possible. La seva és una visió optimista i pràctica, convençuda que la independència de Catalunya no només és possible sinó que esproduirà en el si de la Unió Europea


Llibreta de Pequín

Edi.cat. 2009

Llibreta de Pequín és el relat autobiogràfic del que va viure i veure un periodista durant els dies que va durar la revolta dels estudiants a Pequín el 1989, ara fa vint anys. Vicent Partal treballava aleshores de reporter de política internacional per a TVE.

Aquest és el primer llibre electrònic sense edició impressa en paper que es va publicar en català.


Periodisme quàntic

Publicacions de la Universitat de les Illes Balears. 2007

Periodisme quàntic arrenca de la perplexitat amb la qual el periodisme i els mitjans de comunicació viuen l’arribada d’Internet i la seva popularització com a font informativa. La xarxa plateja reptes importants tant des del punt de vista informatiu com des del punt de vista empresarial. Aquest llibre descriu l’experiència dels deu primers anys de funcionament de VilaWeb i, a partir d’aquí, planteja com es pot fer front als envits creats per la digitalització. Això, acompanyat d’un repàs a la cultura i la política del segle xx i d’una mirada al que han fet mitjans i periodistes de tot el món que han decidit no restar aturats davant l’enorme volum de canvis que Internet ha provocat en les rutines de les redaccions, en les formes de relació amb els lectors o en els models d’empresa.

Aquest llibre va guanyar el Premi Nadal Batlle 2006.


11-M. El periodisme en crisi (amb Martxelo Otamendi)

Ara Llibres. 2004

EI periodisme va fracassar estrepitosament I11-M, incapaç de buscar una veritat pròpia al marge de les versions oficials. Per què es va generar aquell dia un acord total entre el poder i el mitjans de comunicació? Per què la gent va haver de buscar respostes fora dels canals habituals? Una setmana després dels sagnants atemptats de Madrid, els periodistes Vicent Partal, director de VilaWeb, i Martxelo Otamendi, director del diari basc Berria i abans dEgunkaria, es van reunir per parlar de l11-M i de les conseqüències polítiques, socials i mediàtiques d’aquell dia.


Catalunya 3.0

Beta Editorial. 2001

Un assaig que anticipa molts dels debats sobre el futur dels Països Catalans, tant sobre la seua relació amb els estats veïns com sobre la seua pròpia organització social i política i els canvis que la globalització i la digitalització van a comportar. Un text pioner.


La revolta nacionalista a l’URSS

Editorial Tres i Quatre. 1991

Un estudi exhaustiu sobre el paper dels moviments nacionalistes de l’antiga URSS en la lluita per les llibertats i en el procés de reforma de la Unió Soviètica impulsat per Mikhaïl Gorbatxov.


Els nacionalistes a la URSS

Edicions El Llamp. 1988

Un petit llibre pioner en la informació sobre la situació dels moviments nacionalistes a l’antiga Unió Soviètica. Una primera aproximació a la importància d’un fenòmen que anava a canviar per sempre la política europea i mundial.


Catalunya en l’estratègia militar d’Occident

Edicions de la Magrana. 1987

Un llibre publicat en ocasió del referèndum sobre l’entrada de l’estat espanyol a l’OTAN que analitza les implicacions geopolítiques i militars dels Països Catalans.